Turism religios la Mănăstirea Putna
Pe lângă frumuseţea peisajelor, zona este atractivă şi pentru câteva monumete istorice vechi de trei secole.
Localitatea Vama şi împrejurimile ei sunt căutate de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Oamenii sunt atraşi de peisajele din zonă, dar şi de diversele monumente istorice, precum „Stâlpul lui Vodă“, o construcţie ridicată din ordinul domnitorului Mihai Racoviţă în anul 1717 pentru a rememora campania sa victorioasă din Transilvania.
Un alt monument care nu trebuie ratat este biserica din Vama, ce datează din 1670 şi care a fost cioplită în piatră de fraţii Grigore şi Vasile Badale. Tot aici, în curte, turiştii descoperă Crucea de jurământ a beţivilor. Monumentul din piatră aminteşte de ziua de 1/13 septembrie 1894 când 20 de locuitori ai satului au făcut un jurământ „ca semn al părăsirei rachiului“ în faţa parohului Nicolae Lomicovschi. Pe toate cele patru laturi ale soclului crucii sunt înscrise numele a 20 de persoane, unul dintre ei fiind adus de către ceilalţi 19 - „aiştea sau ostenit de au adus pe Ştefan Sencuc“, după cum scrie pe monument. Cei care vor să rămână în zonă pentru mai multe zile se pot caza la una dintre pensiuni. „Gospodarii din zonă care se ocupă de turism în regim de pensiune sau agroturism s-au unit în cadru legal sub numele de Asociaţia Turistică Vama, care include peste 20 de pensiuni“, ne-a spus Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Turistice Vama.
Majoritatea pensiunilor au clasificarea de trei margarete, iar o cameră costă între 110 şi 150 de lei. Pentru grupurile de turişti care doresc să bată cu piciorul locurile, pensiunile organizează drumeţii pe trasee montane, excursii la stână pe vârful Doaga şi Piciorul Morarului şi alte activităţi specifice agroturismului montan.
În zilele de duminică se pot face plimbări cu mocăniţa, iar în restul săptămâni