Alecu Ivan Ghilia Lumina din adancuri Mirosul toamnei este unic ca si sufletul unor oameni alesi. Si la fel de complex si profund. Toamna se lasa s-o judeci si s-o gusti pe indelete, cu toate simturile. In aceasta toamna, la Galeriile DANA din str. Prof. Cujba, un mare artist, Alecu Ivan Ghilia, nu ne-a dat voie sa intram in urma lui, poftindu-ne, cu modestia-i stiuta, in OPERA. Vietile pictorilor, sculptorilor, regizorilor, scriitorilor - ne-au obisnuit sa le citim si sa le repovestim dupa canoanele vremii. Rigorile clasicismului puneau in paranteza persoana autorului, romantismul aducea in prim plan subiectivitatea, ridicand-o la rangul de principiu suprem: autorul, virtutile Operei fiindu-i atribuite, automat si persoanei, conferindu-i statutul de "personalitate marcanta" a generatiei sale. Cu atat mai greu este astazi a prezenta biografia artistului (pictor, scriitor, scenarist) Alecu Ivan Ghilia, fara a face concesii nici foamei publice de idoli si superlative, nici reflexelor iconoclaste ale postmodernitatii.
Critica s-a obisnuit sa caute persoana autorului in si printre toate fibrele operei, biografia autorului devenind un seducator pretext de relecturare psiho-critica a operei; astfel am invatat sa cautam pragmatic cu voluptate chiar tainele sau semnele textului artistic in textul vietii. Analiza aceasta, un fel de vivisectie a spiritului, a uitat ca ceea ce tin in mana (hermeneutii!) este sufletul creator, plasma duhului creator.
Si totusi, Alecu Ivan Ghilia s-a nascut la 1 martie 1930, in satul Ghilia, comuna Sendriceni, judetul Botosani. Intre 1948-1950 il are ca profesor de pictura pe maestrul Corneliu Baba, la Academia de Belle-Arte din Iasi. In timpul studentiei iesene debuteaza in literatura, cu poezie si proza. Anul 1958 ii aduce consacrarea in literatura cu romanul "Cuscrii", primind si Premiul Academiei Romane. Publica romane prec