La Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca se află un manuscris al volumului persan „Cartea Regilor”, pe care nu l-a descifrat până acum niciun specialist.
Colecţia bibliotecii clujene conţine aproximativ 500.000 de cărţi vechi şi rare, tipărite înainte de anul 1800, au menţionat reprezentanţii instituţiei.
Conform directorului instituţiei, Ioan Chindriş, manuscrisul, care prezintă istoria regilor persani de la începuturile civilizaţiei lor şi până în secolului al XV-lea, este unic în lume. „Manuscrisul persan este unic în lume”, spune directorul Ioan Chindriş. Acesta a precizat că volumul, al cărui titlu original este „Şah. Name”, prezintă istoria regilor persani de la începuturile civilizaţiei lor şi până în secolului al XV-lea.
„Exemplarul aflat în colecţia noastră reprezintă un manuscris din fondul de carte orientală al lui Timotei Cipariu. Este o copie de provenineţă turcă, de unde şi unicitatea ei, prin faptul că este împodobită cu desene de o calitate excepţională”, afirmă directorul bibliotecii Ioan Chindriş. Originalul acestui volum, scris de poetul persan Ferdousi, se află în capitala Iranului, Teheran.
Valoare imposibil de apreciat
Conform lui Ioan Chindriş, reprezentanţii Bibiliotecii Academiei caută de 60 de ani un specialist persolog care să poată citi volumul. „Au fost numeroşi cercetători aici, însă niciunul nu a reuşit să o descifreze în totalitate. Chiar şi în prezent, există câţiva tineri cunoscători ai limbii arabe care încearcă să o citească, însă faptul că e scrisă în persană reprezintă o problemă pentru aceştia”, a menţionat directorul.
Potrivit lui Ovidiu Câmpeanu, specialist în cărţi rare al Bibliotecii Academiei Cluj, volumul a fost admirat chiar şi de un fost ministru de externe al Iranului, care a rămas impresionat atât de existenţa exemplarului, cât mai ales de modul de prezentare şi păstrare a acestuia.