Tinerii avocaţi ar putea fi forţaţi să-şi prelungească „carierele“ de cărători de serviete dacă România revine la onorariile minime. Ideea unor onorarii minimale pentru avocaţi, impuse prin lege sau prin decizii ale organizaţiilor profesionale, a revenit în actualitate, deşi practica este considerată anticoncurenţială. Privilegiul este solicitat şi de avocaţi, în condiţiile în care notarii continuă să aplice acest sistem de onorarii fără a fi sancţionaţi
Tinerii avocaţi ar putea fi forţaţi să-şi prelungească „carierele“ de cărători de serviete dacă România revine la onorariile minime.
Ideea unor onorarii minimale pentru avocaţi, impuse prin lege sau prin decizii ale organizaţiilor profesionale, a revenit în actualitate, deşi practica este considerată anticoncurenţială. Privilegiul este solicitat şi de avocaţi, în condiţiile în care notarii continuă să aplice acest sistem de onorarii fără a fi sancţionaţi, iar alte meserii liberale, cum ar fi executorii judecătoreşti, ar putea beneficia cât de curând de reglementări asemănătoare.
„Deocamdată am ridicat această problemă doar ca principiu, într-o discuţie cu preşedintele Consiliului Concurenţei. Nu văd însă de ce un astfel de sistem nu ar putea fi aplicat şi în România din moment ce se aplică cu succes în Germania“, spune Constantin Parascho, director executiv al Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Barieră de intrare în profesie
Consiliul Concurenţei a interzis practicarea unor tarife minimale pentru onorariile percepute de avocaţi încă din 2002. „Stabilirea onorariilor minime restrânge semnificativ libertatea practicienilor profesiilor liberale de a concura prin preţul serviciilor prestate. De asemenea, reprezintă o barieră la intrarea în profesie, deoarece obligă pe cei aflaţi la începutul carierei să nu coboare tariful sub un anumit plafon, limitând astfel numărul potenţialilo