Proiectul de construire a celui mai puternic laser din lume are aplicaţii imediate în domeniul medical şi cel nuclear. Dincolo de acestea, se urmăreşte descoperirea unei părţi de "fizică nouă", după cum spune chiar directorul Institului care va găzdui partea românească de experiment, Nicolae Zamfir. Sursa: extreme-light-infrastructure.eu
ELI (Extreme Light Infrastructure) este unul dintre cele 44 de proiecte foarte valoroase incluse în lista Forumului Strategiei Europene pentru Infrastructura de Cercetare (ESFRI). Ţinta este producerea unui laser cu o putere extrordinară, capabil să declanşeze o putere de 100 de petawaţi (100.000 de terrawaţi, 10 la puterea a 15-a waţi) într-o attosecundă (a miliarda parte dintr-o miliardime de secundă).
"Este primul astfel de proiect care se face la est de Rin", spune Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN). Dânsul ne explică miza României în acest joc, fazele proiectului, elementele pe care le va angrena şi aplicaţiile laserului nemaivăzut.
Cum a fost aleasă România
"Acest proiect este o poartă spre noi cunoştinţe în fizică", atrag atenţia specialiştii ESFRI, în broşura de prezentare a celor 44 de proiecte. Între acestea, se găsesc opt proiecte din domeniul fizicii şi ingineriei. România participă la trei dintre acestea, toate având legături cu domeniul fizicii nucleare.
Dacă proiectele FAIR (un accelerator care doreşte să explice formarea materiei) şi SPIRAL2 (urmăreşte obţinerea de fascicule de izotopi cu intensităţi mult peste cele din prezent) se fac în Germania, respectiv Franţa, programul ELI se va face în România, Cehia şi Ungaria.
"S-a ales România deoarece beneficiază de un număr foarte mare de experţi în fizica nucleară. În plus, suntem membri fondatori la două proiecte de anvergură care au început deja, FAI