Echipa Asociaţiei Române de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), a început azi procedura de încărcare a componentelor rachetei HELEN, urmând ca prima lansare din cadrul competiţiei internaţionale Google Lunar X Prize, să aibă loc săptămâna viitoare, după un scurt antrenament cu marinarii din Constanţa, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Simona Popescu, PR manager la ARCA. "Am rezolvat ultimele hârtii, avem ok-ul să începem încarcarea componentelor rachetei pe nave. Începând de azi, 30 octombrie, vom începe să ducem rachetele şi să punem la punct toate amănuntele. Tot azi vor începe şi 4 sau 5 zile de antrenamente cu marina. Din momentul în care am rezolvat toate aceste aspecte, stăm după vreme. Prognoza e destul de vagă, deci e greu de estimat cu exactitate ziua, însă sperăm să obţinem timp favorabil într-o săptămână. Momentan suntem foarte bucuroşi că am învins forţa birocratică şi că din zilele următoare, va începe partea tehnică adevarată. Dacă nu erau toate aceste întârzieri birocratice, lansam în luna august. De asemenea, s-au făcut şi câteva mici îmbunătăţiri pentru recuperarea mai rapidă a capsulei", a adăugat Bogdan Sburlea, project manager al ARCA.
Proiectarea HELEN a provocat, printre altele şi reacţii negative. De exemplu, un anume Laurenţiu Moga, profesor de fizică, din recomandările acestuia pe diferite site-uri de internet, a început o adevarată campanie împotriva celor de la ARCA, printr-o scrisoare deschisă către cosmonautul Dumitru Prunariu (primul şi singurul roman în spaţiu), intitulată: "Opriţi lansarea rachetei Helen construită de ARCA".
Potrivit acestuia, racheta, deşi concepută să atingă 100 km altitudine, o va lua spre pământ în câteva secunde dupa desprinderea de balonul purtător, la altitudinea de 14.000 m. "Nu există nici cea mai mică şansă de reuşită. Legile fizicii spun că o racheta "stabilizată" cu pendul, este de fapt i