Gastronomia toscana mizeaza pe retete simple, bazate pe combinatii la fel de geniale ca si Leonardo da Vinci, ingrediente proaspete culese de pe dealurile ce par retusate de Botticelli si este promovata prin tehnici de marketing la care numai Machiavelli s-ar fi putut gandi.
Turistii plictisiti sa alerge dintr-un muzeu in altul sau de la o atractie turistica la alta sunt tot mai des atrasi de calatoriile tematice, unde obiectivul sa fie escaladarea unui munte sau degustarea unui vin special. Si pentru ca mancarea a devenit unul dintre subiectele preferate ale pasionatilor de dolce vita, calatoriile gourmet sunt la mare cautare.
Una dintre destinatiile cele mai populare este Toscana, o Mecca gourmet din centrul Italiei unde milioane de turisti vin in fiecare an sa guste mancarurile de o simplitate aristocrata. Toscana este una dintre cele mai mari regiuni din Italia si include o linie de coasta la Mediterana, Insula Elba (faimoasa inchisoare a lui Napoleon) si in afara vaii Amo majoritatea reliefului este deluros. Peisajul pare desprins din vederi, accesorizat cu maslini si pini, vile si gradini, orase medievale fortificate sau manastiri stinghere. Cele mai importante orase sunt Florenta, Pisa si Siena, iar regiunea a atras personalitati faimoase, precum Byron, Keats si Shelley.
"Particularitatea Toscanei este ca a dus la perfectiune mancarea simpla. Franta, de exemplu, este faimoasa pentru gastronomia sofisticata, pentru felurile de mancare elaborate, la care bucatarii lucreaza si cateva zile. In Toscana orice mananci, de la bruschete la paste cu mistret sau scoici, bissteca alla fiorentina sau inghetata, iti da senzatia de perfectiune. Nimic sofisticat, dar practic perfect", spune Laurentiu Ispir, director de investitii la Oresa Ventures. Ispir povesteste ca a facut un tur aproape complet al zonei (Florenta, Siena, Montalcino, Montepulcia