Compatrioţii care îşi pierd locurile de muncă din străinătate preferă să revină, temporar, în ţara natală. Criza economică i-a determinat pe conaţionalii care au rămas fără un loc de muncă să se întoarcă în ţară, unde trăiesc din ajutorul social primit de la italieni. Din cauza crizei financiare, aproape 65% din muncitorii străini din Italia şi-au pierdut locurile de muncă de pe şantiere. Unii români au intrat în şomaj gândindu-se că banii primiţi de la stat sunt suficienţi, iar renunţarea la job le poate aduce beneficii. Ei au ajuns la concluzia că ajutorul de şomaj de 800-900 de euro pe lună le acoperă o mare parte din cheltuieli.
Muncitorii de pe şantierele din Roma, care au rămas fără serviciu şi s-au întors în România, spun că decizia lor este temporară. Este cazul lui Ion Drăghici (42 de ani), din Vânju-Mare, judeţul Mehedinţi, care a rămas fără serviciu de o lună. „Mai stau puţin să îmi rezolv actele pentru şomaj şi mă întorc în sat pentru că trebuie să-mi termin casa. Banii îmi vor intra în cont, iar eu voi încerca să cheltuiesc cât mai puţin”, ne-a mărturisit Ion.
Acesta va primi ajutorul de şomaj timp de şase luni, dar el intenţionează să se întoarcă înainte de expirarea perioadei în Italia pentru a-şi căuta de lucru. Ion a preferat să vină în România pentru a-şi rezolva problemele, dar nu intenţionează să părăsească definitiv Italia.
Românii care se întorc temporar în ţara natală ar fi tentaţi să rămână acasă, dar criza îi convinge să se întoarcă în Peninsulă.
Idee falimentară
Mihaela Dinu (26 de ani), din Drobeta Turnu Severin, a încercat să rămână în România, dar s-a întors în Italia după scurt timp. „Am intrat în şomaj de câteva luni şi, cu economiile din Italia, am vrut să deschid o firmă de organizat nunţi şi botezuri, dar mi-am dat seama imediat că idea este falimentară. Am înce