Uniunea Europeană vrea să fixeze la 100 de miliarde de euro pe an, până în 2020, obiectivul mondial de ajutor pentru ţările sărace, înaintea conferinţei de la Copenhaga despre lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui proiect care va fi discutat, astăzi, de liderii UE, relatează AFP. Proiectul de acord este rezultatul unei nopţi de negocieri între şefii de state şi de guverne reuniţi, în summit, la Bruxelles.
UE se declară "pregătită să îşi asume partea sa din efortul mondial", fără să precizeze, însă, în proiect cu ce sumă ar putea contribui. Statele membre UE au viziuni diferite în acest aspect.
Potrivit unei declaraţii separate de uz intern, obţinută de AFP, "contribuţiile membrilor UE ar trebui să ţină cont de capacitatea contributivă a statelor membre mai puţin prospere, prin intermediul unui mecanism de ajustare intern".
Aceasta este o modalitate de a linişti ţările din Europa de Est (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Lituania şi Letonia), care refuză stabilirea criteriului de calcul al contribuţiilor naţionale pe baza nivelului de poluare, deoarece ar fi afectate.