Liberalii şi socialiştii din UE fac presiuni pentru a obţine una dintre funcţiile create de Tratatul de la Lisabona- preşedinte al Consiliului European şi şef al diplomaţiei - în vreme ce cancelarul german Angela Merkel, jucător-cheie în împărţirea posturilor, evită să adopte, deocamdată, o poziţie.
În aşteptarea ratificării cehe a Tratatului de la Lisabona, discuţiile pe tema amintitelor funcţii au loc doar în culisele Consiliului European, început ieri la Bruxelles. Liderii europeni trebuie să găsească o soluţie juridică pentru solicitărea preşedintelui ceh Vaclav Klaus, care a anunţat că va aproba ratificarea numai dacă Praga va primi o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, document anexat Tratatului.
Candidatură fără susţinere
Poziţia liberalilor a fost anunţată ieri, înainte de începerea summitului. Premierul irlandez liberal Brian Cowen a precizat că, în timp ce posturile de preşedinte al Parlamentului şi şef al Comisiei UE au fost acordate unor conservatori, „liberalii sunt de părere că unul dintre cele două posturi rămase trebuie luat de un liberal”, scrie AFP. Dacă liberalii vizează preşedinţia Consiliului European, socialiştii au o listă scurtă pentru funcţia de Înalt reprezentant pentru relaţii externe şi politică de securitate.
Pe lista respectivă, citată de blogul „Financial Times”, se află şi Adrian Severin. Candidatura, confirmată de Severin pentru Mediafax, este deocamdată virtuală, în condiţiile în care guvernul de la Bucureşti şi-a nominalizat deja candidatul pentru Comisia Europeană, în persoana lui Dacian Cioloş.
Criza bate clima
Dincolo de problemele instituţionale, liderii UE trebuie să ajungă la o poziţie comună în vederea Conferinţei internaţionale a ONU privind schimbările climatice, ce va avea loc la Copenhaga. Principala problemă este cea a fondurilor p