Administraţia Parcului Naţional Retezat a amenajat un traseu pe care sunt amplasate panouri cu ghicitori, dar şi informaţii despre oamenii şi tradiţiile din zonă. Din această toamnă, amatorii de plimbări în natură care nu vor sau nu pot să urce în munţii Retezat au la dispoziţie un traseu foarte uşor, ce poate fi străbătut vara chiar şi de copiii de 4-5 ani. Sursa: Remus Suciu
Traseul enigmelor, denumit oficial „Natură, oameni şi istorie”, începe de la Centrul de Vizitare Nucşoara. Se poate ajunge aici părăsind DN 66 Petroşani - Simeria, în dreptul localităţii Ohaba, trecând apoi prin Sălaşu de Sus.
Mioriticul ghid
La 300 de metri de clădire, ieşi de pe asfalt şi dai de primul panou. Aici ai toate şansele să te întâlneşti cu Fram, un mioritic mare, alb şi lăţos, al cărui lătrat gros, rar şi puternic te împietreşte de frică. Dacă îi eşti însă prezentat de vreun angajat al centrului, Fram devine, în doar câteva minute, cel mai bun pri eten al tău.
Îi place să se plimbe. Cât e ziua de lungă este pe oriunde, numai în curtea centrului de vizitare nu. Odată împrietenit cu Fram, te alegi şi cu un ghid patruped pe traseu. Câinele, mare cât un viţel, te urmează, merge pe lângă tine, ori în faţă, şi se opreşte ori de câte ori te opreşti şi tu. La fiecare popas, ia poziţia de gardă: în şezut, cu capul sus şi cu nările amuşinând tot ce aduce vreo adiere de vânt.
Fram cercetează orice zgomot suspect venit de pe la marginea vreunei poieni: merge până-n zona „cu probleme”, inspectează şi se-ntoarce după câteva minute. Apoi, pe drum, fiecare urmă care i se pare proaspătă este şi ea studiată de mioriticul lăţos. Fram e mare, atât de mare încât mistreţii ce frec ventează zona îi ştiu deja de frică şi se retrag mai sus, în pădure.
În perioada august-septembrie, Fram a participat la amenajarea traseului şi a a