In furtuna recesiunii, cativa finantisti s-au salvat la timp, au parasit domeniul cifrelor si si-au deschis propriile afaceri, in gastronomie sau in domeniul creativ.
"Este interesant sa devii propriul client si sa incerci sa respecti cash-flowul sau proiectiile financiare realizate de tine. In fosturile joburi incercam sa ma implic si sa inteleg cat mai bine businessul pentru care lucram, bugetele, proiectele de investitii si evaluarile, iar managerii de la corporate le tratau cu superficialitate, iar apoi cereau planuri de urgenta", spune Luiza Rudeanu, care a lucrat ca Senior Operations Manager intr-o multinationala ce oferea servicii de outsourcing si ca manager financiar la o companie farmaceutica. Din aprilie anul acesta, totusi, Rudeanu a decis sa-si deschida propria afacere cu specific portughez. "Sunt pasionata de lucruri rafinate si imi place sa decorez casa sau sa pregatesc o cina pentru prieteni, astfel incat m-am gandit sa transform pasiunea in business". Femeia de afaceri a deschis Gala Food si Gala Home, prima o delicaterie cu produse din Portugalia, iar cea de-a doua un magazin cu produse de design de interior aduse tot din Portugalia. Schimbarea de la finante la proprietar de delicaterie este mare, "acum sunt si decision maker si executant, am un program flexibil, personalizez relatiile cu clientii mei si discutiile nu se mai invart in jurul bugetelor. Am in continuare o viata stresanta, dar cu iz boem. Iau uneori cafeaua la magazin, cu clientii si ma surprind zambind de la prima ora, e minunat."
Anca Plesca a lucrat timp de aproximativ zece ani in domeniul bancar, in posturi de top management, iar la inceputul anului a deschis studioul recreativ FiorArte, unde se predau cursuri de pictura, gastronomie si ceramica.
"O afacere in domeniul artei e o afacere complexa, plina de provocari, in contact direct cu clientii. Sunt o p