Mulţi constănţeni iau drumul străinătăţii în speranţa unor câştiguri ceva mai mari şi, implicit, din dorinţa de a oferi un trai decent celor rămaşi acasă. De cele mai multe ori, în goana aceasta după „mai bine", copiii sunt cei care au de suferit, ori al căror viitor este pus sub semnul întrebării tocmai din cauza lipsei oamenilor maturi care să le traseze o cale dreaptă.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a realizat, pentru anul şcolar 2008 - 2009, o statistică a elevilor care nu au lângă ei întreaga familie. La nivel de judeţ, din 1.997 de elevi aflaţi în această situaţie, 1.616 au doar un părinte plecat în străinătate, iar 381 au atât mama, cât şi tatăl plecaţi la muncă în altă ţară.
Grav este, pe lângă faptul că nu au şansa de a copilări într-o familie normală, că 886 dintre ei sunt fără tutelă şi, teoretic, nimeni nu răspunde pentru faptele lor şi pentru tot ceea ce li se întâmplă.
Pe de altă parte, există şi părinţi care au luat şi copiii în străinătate. Unii dintre ei au fost înscrişi şi acolo la şcoală, doar că, fie din cauza faptului că părinţii au rămas fără locurile de muncă, fie pentru că nu s-au adaptat, ei s-au întors în ţară.
Astfel, în anul şcolar 2008 - 2009, 77 de elevi s-au reînscris în unităţile de învăţământ din judeţ. Dintre aceştia, 30 în clasele primare, 32 în gimnaziu, unul la şcoala de arte şi meserii, iar 14 la liceu. Mulţi constănţeni iau drumul străinătăţii în speranţa unor câştiguri ceva mai mari şi, implicit, din dorinţa de a oferi un trai decent celor rămaşi acasă. De cele mai multe ori, în goana aceasta după „mai bine", copiii sunt cei care au de suferit, ori al căror viitor este pus sub semnul întrebării tocmai din cauza lipsei oamenilor maturi care să le traseze o cale dreaptă.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a realizat, pentru anul şcolar 2008 - 2009, o statistică a elevilor care nu au lân