Pretul noilor versiuni ale sistemelor de operare Microsoft pentru servere vor avea un pret mai mic cu pana la 80%, compania atacand astfel baza de companii mici si mijlocii cu mai putin de 25 de angajati, care in acest moment fie utilizeaza solutii Linux, fie alte variante. "Pretul va ajunge la mai putin de 200 de dolari de la aproximativ 1.000 pentru o varianta complet functionala a sistemului de operare, care poate sustine pana la 15 utilizatori concurenti. Era un segment de companii pentru care nu aveam o oferta accesibila", a declarat Gabriel Nicolaescu, director al diviziei Server&Tools la Microsoft Romania.
Reducerea de pret este insa valabila doar in anumite conditii, respectiv achizitia unui server nou, de la una dintre companiile HP, Dell, Fujitsu, Brinel sau Maguay. "Vrem sa impulsionam astfel piata de servere si sa ne sprijinim partenerii. De asemenea, vrem sa ne asiguram ca astfel sistemul de operare nu e instalat pe un PC obisnuit. Vrem sa prevenim astfel eventuale probleme tehnice", a spus Nicolaescu.
Cel mai mare rival al Microsoft pe softul pentru servere este Linux, care are in Romania o cota mai mare decat pe alte piete, spune Nicolaescu. "Anul trecut insa am castigat cota de piata in fata Linux, este primul an in care am castigat cota neta."
In conditiile in care piata de PC-uri s-a prabusit in acest an cu peste 60%, segmentul de servere, care a avut o evolutie mult mai buna, este "elementul de stabilitate" la Microsoft Romania. "Avem estimari optimiste si in continuare pe acest segment, dar totul depinde de foarte multi factori: nivelul euro, situatia politica, alegerile, economia etc.".
In ceea ce priveste sectorul public, acesta poate trece "oricand" la noile variante de sisteme de operare pentru PC-uri si servere, potrivit lui Nicolaescu. In acest moment, in mediul de business local unul dintre cele mai mari proiecte de