Liderii europeni au aprobat joi seară la Bruxelles cererea preşedintelui ceh privind Tratatul de la Lisabona. Ei au eşuat însă în încercarea de a găsi finanţare pentru pachetul ecologic, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Vaclav Klaus a cerut o derogare de la Carta Drepturilor Fundamentale, anexată Tratatului de la Lisabona şi a obţinut-o printr-un acord unanim în cadrul summit-ului european.
Liderii europeni au aprobat joi seară la Bruxelles cererea preşedintelui ceh privind Tratatul de la Lisabona. Ei au eşuat însă în încercarea de a găsi finanţare pentru pachetul ecologic, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Vaclav Klaus a cerut o derogare de la Carta Drepturilor Fundamentale, anexată Tratatului de la Lisabona şi a obţinut-o printr-un acord unanim în cadrul summit-ului european.
Derogarea ia forma unui pararaf adăugat protocolului deja existent din 2007 şi care acordă două derogări similare Marii Britanii şi Poloniei.
Protocolul ceh va fi ratificat de toate statele membre la următoarea modificare a Tratatului, probabil cu ocazia aderării Croaţiei la Uniunea Europeană, în 2011.
Vaclav Klaus s-a asigurat în acest fel că germanii expulzaţi în 1946 prin decretul preşedintelui cehoslovac Eduard Benes nu vor cere vreodată o răscumpărare statului ceh.
În mod normal, acesta era ultimul obstacol pentru ratificarea finală a Tratatului de la Lisabona de către Cehia, ultima ratificare aşteptată înainte ca textul să intre în vigoare.
Preşedintele Vaclav Klaus nu s-a deplasat la Bruxelles pentru acest summit, dar un reprezentant al său aflat la reuniune a indicat că soluţia aprobată la Bruxelles este pe placul său.
Liderii europeni se pot concentra de acum pe nominalizarea unui preşedinte al Uniunii Europene şi a unui ministru de Externe, două noi posturi introduse de Tra