Orice salariat poate să contribuie la două sau mai multe fonduri de pensii private facultative, astfel că 3.430 de participanţi au mai mult de un astfel de cont, potrivit datelor furnizate evz.ro de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Fiecare salariat din România contribuie în mod obligatoriu la sistemul public de pensii (Pilonul I) şi la sistemul de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), urmând ca la îndeplinirea vârstei de pensionare să primească sumele cuvenite din ambele sisteme. Contribuind şi la alte două fonduri de pensii facultative, aproape 3.500 de români vor încasa încă două pensii şi de la administratorii de pe Pilonul III.
Însă, pentru aceasta, un participant are nevoie de resurse financiare. La sfârşitul trimestrului al treilea, cei mai mulţi participanţi proveneau din sectorul intermedierilor financiare (23%) şi industrie (13%). Din agricultură şi turism provine cel mai număr de participanţi.
Sudul ţării, mai bogat
În funcţie de regiunile de dezvoltare a ţării, aproape jumătate dintre participanţi sunt din Bucureşti-Ilfov şi regiunea Sud-Est. Ponderea participanţilor din mediul urban este covârşitoare, puţin peste 16% dintre participanţi locuind la sate.
Pentru mai mult de jumătate dintre participanţi, contribuţia la fondul de pensii facultative este plătită integral de către angajator, în vreme ce o treime îşi plătesc singuri contribuţia.
Piaţa este concentrată La finele lunii septembrie 2009, activele nete fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) se ridicau la peste 172,6 milioane de lei, în vreme ce numărul participanţilor era de 178.903 persoane. Pe Pilonul III sunt active 13 fonduri de pensii. În funcţie de valoarea activelor nete administrate, primii cinci jucători din piaţă concentrează 88% din piaţă. În funcţie de numărul de