Tiroida este o glandă cu rol-cheie în funcţionarea întregului organism, un adevărat centru de control al metabolismului, creşterii şi al dezvoltării. Ca frecvenţă, bolile tiroidiene sunt a doua problemă endocrinologică, după diabetul zaharat. Afectează în special femeile şi se pot trata cu succes, depistate la timp. Tiroida este o glandă mică, de doar 30 de grame, situată la nivelul gâtului, în faţa traheei, având formă de fluture. Are un rol esenţial în controlul metabolismului general, prin intermediul hormonilor pe care îi secretă: tiroxină (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonină. Calcitonina intervine în reglarea nivelului calciului din sânge.
Hormonii T3 şi T4 acţionează la aproape toate nivelurile organismului: asigură termoreglarea, reglează greutatea (accelerează sau, după caz, diminuează arderile din organism), asigură metabolismul bazal (metabolismul în condiţii de repaus) şi influenţează nivelul colesterolului. Tot ei stimulează creşterea şi dezvoltarea ţesuturilor nervos şi osos, influenţează ritmul cardiac, muşchii, tranzitul digestiv, pielea, părul şi unghiile şi influenţează acţiunea hormonilor sexuali.
TSH-ul, indice al funcţionării glandei
Tiroida este controlată de creier printr-un mecanism de compensare numit buclă de feedback. Astfel, hipotalamusul stimulează hipofiza, care secretă un hormon, TSH, ce ajunge la tiroidă şi „comandă” producerea de hormoni T3 şi T4. În momentul în care nivelul de T3 şi, respectiv, de T4 din sânge scade, hipotalamusul şi hipofiza primesc semnale şi secretă mai mult TSH, pentru a contrabalansa deficitul. O funcţie tiroidiană bună ţine nivelul TSH în limite normale.
Hormonii T3 şi T4 sunt sintetizaţi de tiroidă pornind de la iodul ajuns în organism prin intermediul alimentelor. De fapt, doar 15-20% din T3 este produs în tiroidă, restul fiind transformat din T4,