Felii de dovleac la cuptor, cu usturoi si salvie
Ingrediente (pentru 4 persoane): o bucata mare de dovleac (1,2 kg), 4 catei de usturoi, 4 fire de salvie, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati coaja dovleacului, stergeti-l si taiati-l mai intai in doua pe orizontala si apoi felii mai groase pe verticala. Alegeti frunzulitele de salvie. Curatati usturoiul si taiati-l felii subtiri. * Puneti feliile de dovleac intr-un castron, adaugati sarea, usturoiul si uleiul si amestecati pana se patrund bine. * Intindeti feliile pe o tava, dati-le la cuptor si lasati-le sa se coaca circa 40 de minute, avand grija sa le intoarceti pe partea cealalta la jumatatea timpului. Cand s-a rumenit miezul, scoateti dovleacul din cuptor, presarati peste feliile fierbinti frunzele de salvie si serviti-l ca garnitura langa carne sau peste.
Supa de dovleac cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g miez de dovleac, 2 linguri ulei de masline, 2 mere, 1 cub zeama concentrata de legume (Maggie), 4 fire de rozmarin, 1 ceapa, 20 g ghimbir, 1 varf de cutit scortisoara pisata, sare, piper.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati dovleacul in opt, indepartati semintele si ungeti bucatile cu ulei (o lingura). Asezati-le pe o tava, stropiti-le cu apa si lasati-le sa se patrunda, la cuptor, circa 50 de minute. Dupa ce s-au racit, indepartati coaja. * Caliti ceapa si ghimbirul curatate si tocate marunt, in uleiul ramas, si adaugati dovleacul si un mar si jumatate curatate de coaja si seminte si taiate in sferturi. Lasati-le sa se dunstuiasca putin, incorporati cubul de zeama concentrata si stingeti-l cu 1 l de apa. Lasati dovleacul si marul sa mai fiarba incet 10 minute, adaugati sare, piper si scortisoara si mixati-le in blender, pana ce obtineti o supa groasa si cremoasa. @