Şeful statului a declarat că un împrumut mai mare luat de stat de la FMI, UE şi BM ar fi fost o povară prea grea pentru populaţia, dar că România nu are probleme în achita cele 20 de miliarde de euro împrumutate în cinci azi de zile, aşa cum este prevăzut în acordul de împrumut. " România nu are o problemă în a plăti 20 miliarde euro în cinci ani, dar România ar fi avut o problemă dacă se mergea pe ideea «lasă să împrumutăm şi să continuăm să creştem în mod fals nivelul de trai al populaţiei» ", a declarat şeful statului, aflat în campanie electorală la Iaşi.
Potrivit acestuia, "dacă am fi angajat un împrumut mai mare, că nu am fi putut valorifica momentul reluării creşterii economice, care va fi în cursul anului viitor, undeva în trimestrul II".
În momentul în care Guvernul poartă negocieri intense cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a convinge oficialităţile de la Washington să ne acorde în acest an a treia rată de împrumut, şeful statului a subliniat că România nu are o economie de tip "locomotivă", motiv pentru care nu şi-a propus să iasă din criza economică, ci să diminueze efectele produse de aceasta.
Preşedintele Băsescu a reiterat ideea potrivit căreia singurul plan anticriză al României este împrumutul la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, în valoare de circa 20 de miliarde de euro.
" S-a reuşit, timp de un an de zile, un echilibru. Dacă am fi fost în situaţia de a nu finanţa bugetul de stat, trebuia să se treacă la disponibilizări masive în sectorul bugetar. (...) Eu cred că acest echilibru s-a realizat, până acum, prin programul anticriză românesc ", a precizat Traian Băsecu, citat de NewsIn.