O parte dintre cei 46 de studenţi cu diplome false figurau ca absolvenţi a două facultăţi ai Universităţii Oradea. Absolvenţii care au făcut cursurile facultăţii la zi se întreabă cât de geniali au putut fi studenţii fantomă. Helga Gonczi a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie anul acesta. „Îmi place meseria asta şi am învăţat. Ca să te descurci bine la examene, trebuie să participi la orele de laborator”, a spus tânăra farmacistă, care a avut bursă în timpul facultăţii. Ea precizează că pentru fiecare oră de laborator şi practică trebuia să se pregătească. „Profesorii ţin cont de prezenţa la seminar şi de cât de activ eşti”, a adăugat ea, mulţumită că acum îşi poate practica meseria.
Teodora Mada a absolvit kinetoterapie, în 1997, la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. „Cea mai importantă parte era practică. Am avut de învăţat mult din asta”, a recunoscut tânăra. Ea a făcut practică în Băile Felix, la Spitalul de Recuperare. „În ultimul an de facultate, am şi lucrat. N-aş fi putut face două facultăţi”, a mai spus fosta studentă.
Îşi aminteşte că în preioada aceea pleca de acasă dimineaţa şi se întorcea seara târziu. „Poate că o facultate la zi şi una la învăţământ la distanţă se pot face, dar două în acelaşi timp la zi este cumplit de greu”, a spus ea. Tânăra este surprinsă că unul dintre studenţii fantomă avea 70 de ani în momentul absolvirii. Ştie că la vârsta aceea capacităţile intelectuale încep să se modifice. „Mie mi-ar fi greu acum să fac facultatea aşa cum am făcut-o acum 12 ani”, a spus tânăra care are acum familie şi alte responsabilităţi.
Greu la două facultăţi
Vadim Blaga studiază dreptul şi fizica la zi. „Am fost admis la ambele şi le fac pentru că vreau să profesez în domeniul dreptului comercial”, a explicat tânărul. El recunoaşte că nu reuşeşte să meargă la toate cursurile. Este veşnic p