Călin Hera: „În contextul în care se află azi Chișinăul, neutralitatea înseamnă zonă gri, adică influența Rusiei, deci subdezvoltare”. Sursa: Zoltan Lorencz
Basarabia e locul în care se vorbeşte mult. Există însă momente în care e nevoie de mai puţine vorbe şi de mai multe fapte. De decizii curajoase. Acum e un astfel de moment. Acum, când Chişinăul se află la jumătatea distanţei dintre vizita la Moscova a viitorului preşedinte, Marian Lupu, şi declaraţia de la Bucureşti a vicepreşedintelui american, Joe Biden.
„Puteţi ajuta Moldova, Georgia, Ucraina pe drumul lor spre stabilitate durabilă şi prosperitate. Este vremea voastră să conduceţi... Iar noi vom fi partenerii voştri în îndeplinirea promisiunilor din 1989”, a spus Biden în deja celebrul discurs de la Biblioteca Universitară.
Ce e cu Moscova? Ieri, Marian Lupu, candidatul la preşedinţie al Alianţei pentru Integrare Europeană, a anunţat că pleacă până în capitala Rusiei, „la invitaţia partidului Edinaia Rossia”.
În urmă cu câteva zile, se întâlnea, într-un hotel de patru stele din Chişinău, cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Discuţia nu a dus la niciun rezultat. Coincidenţă: Voronin va fi el însuşi la Moscova, pentru a se întâlni cu nişte „colegi”, fix în acelaşi timp cu Lupu. Acelaşi Lupu, care părăsea astă-vară Partidul Comuniştilor din Republica Moldova pentru a se pune în fruntea opoziţiei anticomuniste. Acelaşi Lupu care, săptămâna viitoare, ar putea fi votat preşedinte de majoritatea democratică şi o parte a minorităţii comuniste.
Acesta e contextul încurcat în care se joacă soarta Basarabiei. Acesta e momentul în care basarabenii trebuie să ia cea mai importantă decizie: rămân în zona gri a neutralităţii sau se exprimă hotărât pentru drumul spre Vest. Căci alungarea de la putere a comuniştilor nu va fi deplină decât atunci când noua