Preşedintele UE şi şeful diplomaţiei blocului comunitar vor fi desemnaţi de liderii statelor membre în luna noiembrie. Sursa: Reuters
Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare până la sfârşitul anului, iar UE va avea în următoarele luni un preşedinte, un şef al diplomaţiei şi o Comisie nou-nouţă. Asta după ce şefii de state şi de guverne reuniţi joi şi vineri la Bruxelles au oferit Cehiei derogarea de care avea nevoie pentru a ratifica documentul ce reformează instituţiile UE, potrivit AFP.
Oficialii s-au ferit să facă declaraţii privind persoanele potrivite pentru ocuparea înaltelor funcţii comunitare. Franţa a dat însă de înţeles că, împreună cu Germania, au ajuns la un acord preliminar în acest sens.
În aşteptarea lui Klaus
Teoretic, niciun obstacol nu mai poate bloca ratificarea Tratatului de către Cehia, ultima ţară care mai trebuie să facă acest lucru. UE a acceptat solicitarea preşedintelui Vaclav Klaus, care cerea ca ţara sa să beneficieze de o derogare de la Carta Drepturilor Fundamentale, pentru a evita pretenţii juridice din partea germanilor expulzaţi în 1945 din regiunea Sudeţilor. Chiar Klaus a asigurat ieri că nu mai are alte pretenţii.
Mai există o etapă. Curtea Constituţională cehă se pronunţă, pe 3 noiembrie, asupra unei sesizări împotriva Tratatului. Sesizarea va fi însă, cel mai probabil, respinsă, iar preşedintele va aviza tratatul imediat după. Odată ratificarea încheiată, liderii europeni vor începe consultările oficiale pentru nominalizarea preşedintelui şi a şefului diplomaţiei UE.
Blair, un preşedinte improbabil
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a anunţat ieri că preşedinţia suedeză a UE va convoca un summit extraordinar, la mijlocul lui noiembrie, pentru a face desemnările. Deocamdată, nu se ştie cine va ocupa funcţiile. Preşedintele francez