Potrivit Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSEE) din Franţa, peste 8 milioane de persoane sunt celibatare în această ţără. Numărul celibatarilor este în creştere în ţările Uniunii Europene.
Conf. dr. Daniel Popescu este convins că nu greşeşte când spune că asistăm la un fenomen exploziv, în ultimele decenii. De altfel, INSEE care a studiat acest fenomen, a adunat o serie de informaţii interesante. Astfel, este în creştere numărul persoanelor sub 30 de ani care părăsesc casa părintească. Dar nu neapărat pentru a trăi în cuplu. Dimpotrivă, pentru a fi singuri. Astfel, 16% dintre tinerii între 20 şi 30 de ani trăiesc singuri, respectiv dublu comparativ cu ceea ce se întâmpla în urmă cu două decenii. Statisticile demonstrează că mai mult femeile comparativ cu bărbaţii îşi părăsesc părinţii. Dar în timp ce bărbaţii preferă burlăcia, femeile îşi abandonează părinţii pentru o relaţie de cuplu.
DIVORŢUL, CRIZA ŞI JOBUL
Potrivit specialistului nostru, conf. dr. Daniel Popescu, în majoritatea ţărilor UE este în creştere numărul divorţurilor. Astfel, proporţia este de trei căsătorii la un divorţ, comparativ cu 15 căsătorii pentru un divorţ în urmă cu 40 de ani. Mai mult, se observă că persoanele divorţate sau separate nu fac eforturi pentru a-şi reface relaţia de cuplu. Sociologii şi psihologii atraşi de evoluţia acestui fenomen aduc în discuţie şi efectele crizei asupra relaţiei de cuplu, dar şi a tinerilor. Criza a pus la o teribilă încercare instituţia căsătoriei. Aceasta s-a văzut peste noapte cu faţa la zid din cauza datoriilor, şomajului, scăderii bugetului familiei. Pe de altă parte, tinerii se confruntă foarte dur cu efectele crizei. Facilităţile oferite de sistemul de învăţământ (burse, cămin etc.) s-au subţiat foarte mult, în timp ce tinerii sunt din ce în ce mai conştienţi că nu pot face faţă crizei decât pri