Criza politică se prelungeşte în paralel cu campania electorală: premierul desemnat de Băsescu nu renunţă la echipa iniţială, coaliţia pro Johannis refuză să o voteze în plen. Sursa: Codrin Prisecaru
Premierul desemnat Lucian Croitoru va merge mai departe şi în plen cu miniştrii respinşi de comisiile parlamentare. Decizia lui Croitoru ar putea antrena refuzul coaliţiei de a mai vot în plen echipa propusă de premierul desemnat, în condiţiile în care poate servi drept pretext în urma solicitării explicite a PNL şi PSD de a-i înlocui pe ministeriabilii care au picat testul comisiilor. Mişcările de trupe ale ambelor tabere sunt strâns legate de bătălia politică şi electorală.
Preşedintele Traian Băsescu are interes ca votul final să fie cât mai repede, pentru ca, în cazul respingerii, să poată nominaliza un alt candidat înainte de alegeri. De cealaltă parte, coaliţia majoritară vrea să evite acest scenariu. Dacă Băsescu ar face o a doua nominalizare, liderii PNL şi PSD se tem că ar putea fi votată chiar de propriii parlamentari de teama anticipatelor.
PDL merge înainte
Solicitarea ca miniştrii avizaţi negativ să se retragă, formulată iniţial de PNL, a fost îmbrăţişată, ieri, şi de şeful PSD, Mircea Geoană. “Domnul Croitoru ar trebui să aibă bărbăţia politică de a-i spune domnului Băsescu că nu poate să meargă în faţa parlamentului cu miniştrii cu vot negativ”, a comentat, ieri, Geoană. Însă, potrivit unor informaţii din interiorul PDL, Lucian Croitoru nu le-a cerut niciunuia dintre cei 12 candidaţi respinşi de comisii să se retragă. Mai mult, nici liderul democrat-liberal Emil Boc nu le-a făcut o solicitare similară candidaţilor respinşi care sunt membrii PDL.
Contactată telefonic, Sulfina Barbu, unul dintre miniştrii respinşi, a declarat: “Din punctul meu de vedere, lucrurile merg înainte. Am vorbit fiecar