Brazilia, aurul si petrolul sunt doar cativa dintre beneficiarii unui dolar in scadere, altaturi de bursa americana.
Una dintre regulile pietelor financiare este ca, in momentul cand preturile actiunilor sunt in crestere, dolarul se depreciaza, iar cand valoarea acestora scade, dolarul prinde putere.
"Oamenii vand dolari si cumpara active evaluate in dolari", explica Keith R. McCullough, de la Research Edge, citat de Forbes, referindu-se la active precum instrumente financiare, aur, petrol, proprietati imobiliare si chiar intregi companii.
Acest schimb a functionat de minune in acest an, avand in vedere ca dolarul a scazut cu 16 procente, insa valoarea actiunilor pe bursa a crescut cu 50 - 60 de procente.
Astfel, apar profituri uriase, prin schimbarea dolarilor, care reprezinta 63% din volumul total de rezerve valutare din intreaga lume, in active care protejeaza investitorul impotriva deprecierii dolarului. De exemplu, pretul petrolului s-a dublat, precum si cel al cuprului. Pretul aurului s-a majorat cu 25 de procente, in 2009, iar cel pentru energie a crescut, la randul sau, pe fondul scaderii valorii dolarului american.
Pentru companiile americane, un dolar mai slab este o veste buna, avand in vedere ca veniturile din afara Statelor Unite se traduc in castiguri mai mari, in momentul cand sunt exprimate in dolari. Printre acestea se numara si rezultatele bune ale unor corporatii precum Caterpillar, ce vinde 61% din productie in afara SUA, sau McDonald's, 67% din veniturile sale venind de pe pietele internationale.
De asemenea, pe masura ce dolarul cade, investitorii straini isi dau seama ca puterea lor de cumparare in Statele Unite creste, determinandu-i sa investeasca si mai mult.
Imprumuturi cu dobanda zero
Datorita unei monede americane in depreciere, se amplifica fen