În urmă cu 20-30 de ani, virginitatea reprezenta onoarea femeii care se conforma normelor, respectând „curăţenia” şi sănătatea ei, dar şi onoarea bărbatului ei, explică sociologul Valentina Rujoiu. Cei a căror adolescenţă s-a întins de-a lungul anilor ’80 cunosc restricţiile şi tabuurile perioadei. Actriţa Tania Budi, în vârstă de 41 de ani, mărturiseşte că, în 1986, când a terminat liceul, era virgină. „Aveam şi colege care nu mai erau virgine, dar la vremea respectivă nu se ştia, pentru că nu împărtăşeau lucrul acesta. Pe vremea mea era un subiect tabu, iar educaţia era îndreptată foarte tare împotriva pierderii virginităţii înainte de termen... care-o fi el, termenul ăla.”
A dispărut emoţia începutului
Acum, când poate trage linie între generaţii, Tania observă o foarte mare schimbare de atitudine. „Pentru mine, virginitatea şi iubirea aveau o legătură foarte mare, chiar supremă. Mi se părea într-adevăr o catastrofă să faci sex cum ai face sport.”
În prezent însă, actriţa are foarte mulţi prieteni tineri pentru care virginitatea nu mai înseamnă mare lucru. „La ei e ca şi cum ar mânca o îngheţată, nu mai înseamnă emoţie. Probabil că pentru fete înseamnă mai mult, dar nici pe ele nu le-am văzut nemaipomenit de sensibile la subiectul virginitate.”
Lori şi povara inocenţei
În culegerea sa de texte publicată recent şi intitulată „Sexting”, Loredana Groza (foto) mărturiseşte că şi-a început viaţa sexuală cu puţin înainte de 18 ani. Experienţa însă a fost altfel decât şi-o imaginase.
„Nici vorbă de focuri de artificii sau de alte efecte speciale, aşa cum vezi că se întâmplă prin filme, când doi oameni descoperă sexul.” Pentru ea, senzaţia cea mai puternică a fost aceea că în sfârşit s-a eliberat de „povara inocenţei”.