Cititorul Operei Naţionale din Cluj- Napoca şi tenorul de talie internaţională, Constantin Pavel, va fi reînhumat astăzi în comuna natală Bistriţa- Bârgăului. Constantin Pavel va fi reînhumat în comuna natală după ce trupul său a fost înmormântat în anul 1945 în cimitirul Belu din Bucureşti. Reînhumarea acestuia în comuna natală este un demers de recuperarea a memoriei marelui tenor bistriţean iniţiat de managerul Spitalului Judeţean, Mircea Gelu Buta, cu sprijinul Clubului Rotary Bistriţa,a Consiliului Judetean şi a Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Ceremonia religioasă va avea loc de la ora 12.00 în comuna Bistriţa Bârgăului, slujba fiind oficiată de Preasfiţia Sa Vasile Someşanul. La eveniment urând să participle şi ministrul Culturii Theodor Paleologu.
Tenorul Constantin Pavel s-a născut în data de 21 mai 1884. A urmat Liceul German din Bistriţa, a absolvit Facultatea de Drept, dar şi-a urmat vocaţia artistică. Timp de un an a studiat la Cluj cu profesorul Farkas Odon, apoi la Viena, cu profesorul Robinson.
Constantin Pavel a debutat ca tenor la Stadttheater din Troppau, în rolul lui Radames din Aida. A fost tenor angajat al Operei din Budapesta, iar în vremea refugiului în România, a fost regizor tehnic la Opera din Bucureşti. Pe data de 18 septembrie 1919 a luat fiinţă şi Opera Naţională din Cluj – Napoca sub conducerea lui Constantin Pavel, fiind implicaţi şi dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu şi baritonul Dimitrie Popovici-Bayreuth. Primele reprezentaţii au fost două concerte simfonice, în 13 şi 14 mai1920, sub conducerea dirijorului ceh, Oskar Nebdal. Spectacolul de inaugurare a Operei Naţionale din Cluj – Napoca a avut loc însă în 25 mai 1920, cu opera Aida de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artisti