Profesorul brăilean a publicat 13 volume şi a fost distins, de curând, cu premiul Uniunii Scriitorilor din România. Rigoarea proprie a omului de la catedră, pasiunea şi responsabilitatea cărturarului se împletesc cu delicateţe în personalitatea scriitorului brăilean Gheorghe Lupaşcu. Preţuieşte cultura, iubeşte cartea şi intelectualitatea şi are un ataşament invulnerabil faţă de urbea căreia îi este dedicat.
A fost un pilon important al principalelor instituţii de cultură brăilene. A activat ca secretar literar la Teatrul „Maria Filotti” şi la Teatrul de Păpuşi „Cărăbuş” iar Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” l-a avut în postura de bibliotecar principal. Între anii 1992 şi 1997 a iniţiat şi organizat la Brăila, ca editor şi director al revistei „Dunărea literară”, concursul internaţional de poezie „Ronald Gasparic”, la care au participat scriitori din Quebec şi New York.
„Spiritul mercantil şi lipsa de solidaritate a colegilor de breaslă au dus la stoparea unui concurs care astăzi s-ar fi putut adăuga manifestărilor de prestigiu ale Brăilei” , punctează scriitorul.
În 1998, Gheorghe Lupaşcu a fost invitat la Congresul Internaţional de Antropologie şi Etnologie din Virginia, Statele Unite ale Americii.
„Am prezentat acolo lucrări despre creaţia etnofolclorică din zona Brăilei, cu aplecare spre căluşul de la Gropeni pe care l-am integrat într-un străvechi mit dacic al soarelui şi despre colindele din zona Brăilei, ca şi centru de conexiune între colindele ardeleneşti şi cele din Câmpia Bărăganului” , ne povesteşte scriitorul, care este prezent în cartea de onoare a congresului.
Este membrul Uniunii Scriitorilor din 1980
Cu dragoste pentru tot ce este creativ, Gheorghe Lupaşcu şi-a descoperit pasiunea pentru scris pe când avea doar 14 ani.
„Mă inspira foarte mul