"Suntem o asociatie de tarani pentru tarani"
Evolutia fermelor mici, ecologice, din Vestul Europei, se afla - potrivit ultimelor date - intr-o faza de stagnare, deoarece tot mai putini fermieri adulti accepta sa munceasca in agricultura. In acest context, ochii tuturor se indreapta spre Est, in special spre Romania. Inca de la inceputul anilor 2000, diverse asociatii si organizatii agricole din Franta au vizitat satele romanesti, indemnandu-i pe tarani sa se organizeze, pentru a nu pierde traditiile legate de munca in micile lor gospodarii. Ca urmare, in scurt timp, au aparut si la noi primele asociatii taranesti, formate din agricultori traditionali, menite sa apere si sa sustina productia agricola ecologica. Va prezentam in randurile ce urmeaza asociatia Eco Ruralis din comuna sibiana Hosman. Condusa de Luijza Boldiszar, crescatoare de capre si brutarita de cateva generatii, "Eco Ruralis" este o asociatie locala, compusa din tarani care practica agricultura traditionala, ecologica.
"Ma duc la arat, cresc capre si oi, coc paine"
- Pentru cititorii revistei noastre, sustinatori ai satului traditional romanesc, ar fi o bucurie sa afle cum arata o zi din viata dvs., de mic fermier roman.
- Fiecare clipa a vietii mele este legata de viata satului, ma duc la arat sau la cosit, cresc capre si oi, coc paine. Am invatat meseria de brutar de la tatal meu, care la randul lui a invatat de la bunicul. Este o meserie cu traditie in familia noastra si o pretuiesc foarte mult. In gospodarie muncesc impreuna cu sotul meu, Domi, si cu fiica noastra, Bella, care are 15 ani, dar si cu vecina noastra, Gabriela Cotaru, si cu sotul ei, Johan. Impreuna avem grija de animale si de gradina. Acum suntem in perioada otavei si stam la camp in fiecare zi cu vreme buna.
- Ati fost in schimburi de experienta in Franta. Mai exista acolo taran