De cativa ani, valorosul Muzeu de icoane pe sticla din Sibiel - prea putin luat in seama de autoritati - si-a gasit un prieten si un protector de nadejde: un italian.
Giovanni Ruggeri este jurnalist, are 47 de ani, studii de filosofie si teologie si este interesat de cultura si traditiile Europei Centrale si de Rasarit. A calatorit mult in tarile din aceasta parte a lumii, iar in anul 2004 a castigat premiul de presa "Adutei", pentru reportajele sale turistice. Este interesat de raporturile intre crestinism si modernitate, fiind si autor al unor carti de succes pe aceasta tema.
A ajuns la Sibiel in urma cu cativa ani, s-a indragostit de acest loc, de splendida colectie de icoane pe sticla si de munca sfintitoare a Parintelui Zosim Oancea si si-a cumparat acolo o casuta. De cate ori are timp, da o fuga din Italia la coltisorul sau de rai din Marginimea Sibiului, unde isi ingrijeste gradina si strange vreascuri.
A publicat o carte in cinci limbi despre colectia de icoane pe sticla din Sibiel si a realizat un site pe internet, de asemenea in cinci limbi (www.sibiel.net). Eforturile sale de promovare au dat roade, si tot mai multi turisti sosesc aici din toate colturile lumii. I-am adresat cateva intrebari lui Giovanni Ruggeri, pentru a afla de ce si cum a ajuns un italian sa promoveze cultura romana.
"O tara splendida! M-am indragostit de ea!"
Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel - Cum si cand ati descoperit Romania?
- Am venit in Romania ca jurnalist in anul 2002, in cadrul unui proiect de reportaj cultural-turistic despre toate tarile din Europa de Est. Ca sa va dati seama ce insemna pe atunci sa alegi Europa de Est, va spun doar ca aproape toti colegii mei ma priveau ca pe un nebun sau un prost, victime, si ei, ale prejudecatii (care nu a pierit cu totul nici azi, in plina integrare europeana) confo