* consideră scriitorul Varujan Vosganian
"Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, a fost lansată ieri, la Teatrul "Maria Filotti". Volumul a apărut la editura Polirom şi deja s-a început traducerea lui în mai multe limbi: sârbă, italiană, spaniolă, arabă. Profesorul Ioan Munteanu a prezentat partea din volum care are legătură cu Brăila.
"Este o carte cu şi despre armeni, o carte a armenilor de pretutindeni, dar şi a românilor, a brăilenilor, dar care ştiu foarte puţin despre genocidul otoman al armenilor. Varujan Vosganian izbuteşte să zugrăvească destinul colectiv al armenilor, a căror tragedie reprezintă o parte neîmpăcată a istoriei care nu trebuie uitată. Cutremurătoare prin subiect şi mesaj, cartea cucereşte prin formula aleasă, roman spovedanie al unui întreg neam, roman biografic, roman istoric, roman epopee, carte inseriabilă". Moderatorul lansării, scriitorul Vasile Datcu, a evidenţiat două reuşite excepţionale ale cărţii: faptul că este o frescă bizantină "cum poate doar mânăstirile din nordul Moldovei mai au, cu personaje vii", iar a doua reuşită o consideră a fi aducerea istoriei ca personaj în carte - prin faptul că tratează istoria ca pe o fiinţă vie.
În final, autorul a vorbit despre legăturile sale puternice cu oraşele Brăila şi Galaţi, spunând că nu este doar o carte despre armeni, ci şi despre români sau evrei. "Personajul principal din această carte este Secolul XX, pe care încă nu l-am lăsat în urmă. Un alt personaj este Memoria, care adesea trăieşte în locul nostru. Fiecare dintre noi ducem o memorie colectivă împovărătoare. Memoria este prezentă în tot ceea ce suntem. Personaje sunt şi Lucrurile, dar şi Morţii, acestor ultime personaje fiindu-le dedicată şi cartea. Ororile din carte sunt descrise cu oarecare cumpătare şi nu te oripilează, cartea nu te îndeamnă la ură. Veţi vedea că sunteţi părtaşi şi judecători. Fiecare ne