Psihologii spun că până la 40 de ani suntem atât de prinşi în activităţile cotidiene, încât nu avem timp să simţim că îmbătrânim. Între 40 şi 45 de ani ne confruntăm cu din ce în ce mai multe dovezi că tinereţea noastră nu este veşnică. În timp ce la femei perioada este asociată cu tulburările hormonale ce preced menopauza, în cazul bărbaţilor apar depresii din cauza semnelor organice de declin: slăbiciunea musculară, apariţia unor boli cronice, a ridurilor şi a părului alb.
Este perioada evaluărilor
Tipic acestui interval de vârstă este faptul că îţi recapitulezi viaţa şi evaluezi cât din ceea ce îţi doreai ai reuşit să faci. În plus, copiii tăi sunt mari şi apare conflictul între generaţii, iar maturizarea lor sexuală coincide cu începutul declinului sexualităţii tale. La toate se adaugă modificările de ordin fizic, ce prezic probleme la nivel senzorial şi motor. De exemplu, la ambele sexe scade acuitatea vizuală şi sensibilitatea gustativă.
De asemenea, resimţi o scădere a forţei musculare şi dificultăţi în coordonarea motorie. Ca urmare, îţi pierzi din rezistenţă şi oboseşti mai repede. Nu este de mirare că, în acest context, cei mai mulţi caută o rezolvare a crizei vârstei a doua prin excese, precum relaţiile amoroase cu persoane mai tinere, apelează la chirurgia reparatorie încercând să dea timpul înapoi sau, din contră, nu văd nicio rezolvare şi se afundă în depresie.
Preţuieşte-ţi experienţa
Apogeul carierei a fost atins până la această vârstă şi unii dintre noi pot simţi că nu mai ţin ritmul cu schimbările „la zi” de la birou. În alte cazuri, poate apărea frustrarea că nu am ajuns în acel punct al carierei în care ne-am dorit când ne-am ales drumul profesional.
Specialiştii spun că acest moment de evaluare este normal, dar tu ar trebui să rămâi optimist. Printre colegii