Electrocentrale Oradea va profita de faptul că nu acoperă limita de noxe şi va vinde drepturile de poluare pentru a cumpăra combustibil. Economiştii apreciază iniţiativa bazată pe cotele europene de emisii de gaze poluante. „Tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze este un instrument financiar nou în România. Cu această ocazie profităm de faptul că Electrocentrale nu este un mare poluator”, a spus economistul Marcel Boloş.
Acesta recunoaşte că atât noua oportunitate, cât şi accentul pus în ultimii ani pe încălzirea globală şi reducerea poluării, vor obliga compania orădeană să facă şi alte investiţii pentru reducerea emisiilor de noxe. „Investiţiile care sunt planificate la CET vor duce la o nouă diminuare a noxelor. Cred că în cinci ani vom uita de norii de fum de la CET”, adaugă a adăugat Boloş.
Metodă des folosită
„Acest tip de tranzacţii se fac de multă vreme în lume. Statele puternic industrializate profită de acest instrument pentru a cumpăra certificatele de emisii de gaze, putând astfel să producă în continuare noxe, în contul celor care nu produc”, a spus inginerul Mitruţ Tentiş.
Statele mai puţin industrializate profită de faptul că nu poluează, dar sunt obligate în acelaşi timp să achiziţioneze tehnologie de ultimă generaţie, dacă vor să înfiinţeze companii de producţie potenţial poluatoare. Normele de protecţia mediului sunt în fiecare an tot mai dure. Compania va vinde certificatele de emisii de gaze pentru a obţine banii necesari pentru păcura din iarna aceasta.
Consiliul local a aprobat vânzarea
Consiliul local a aprobat ieri tranzacţionarea certificatelor alocate CET-ului. Se estimează că se vor obţine 10 milioane de lei cu care se vor achiziţiona cele 6.000 de tone de păcură necesare pentru a ieşi din iarnă, fără ca orădenii să dârdâie în apartamente. @N