Până la vârsta de 17 ani a participat la 40 de concursuri şi olimpiade de limba şi literatura română şi lde latină la care a obţinut numeroase premii şi medalii.
Sorin Iagăru a început să scrie poezii în clasa a VI-a. Pe atunci compunea versuri libere, având ca temă principală natura, îndeosebi câmpia. Tot atunci a descoperit şi pasiunea pentru proza subiectivă, descriindu-şi trăirile interioare sub forma unui jurnal.
“Obişnuiam să scriu doar câteva gânduri, întâi foloseam personaje, dar apoi am început să merg către interiorizare, către proza reflexivă care impune trăirile, meditaţia, scrisul la persoana I, în acord cu ceea ce se scrie astăzi, cu proza modernă. Nu am scris opere mari ca dimensiuni, doar proză scurtă, nu am scris romane.”, îşi aminteşte Sorin. Inspiraţia o găsea în peisajul de câmpie de la ţară, din comuna Stolnici acolo unde îşi petrecea vacanţele de vară în copilărie.
A descoperit latina pe clasa a IX-a
Văzând că are într-adevăr talent la ceea ce face, profesorii din generală l-au îndemnat să participe la concursuri de creaţie literară şi la olimpiade naţionale la care a luat numeroase premii. Mai mult, Sorin este membru şi al Cenaclului naţional „Săgetătorul”, al Cenaclului junior al Uniunii Scriitorilor din România şi Centrului naţional de excelenţă al tinerelor talente literare.
Deşi a studiat materia şi în clasa a 8-a, pasiunea pentru latină a descoperit-o pe clasa a 9-a când diriginta sa, profesoara Gheorghiţa Cucu, i-a insuflat dragostea pentru această limbă şi l-a pregătit pentru concursurile care au urmat. “M-a atras latina pentru rigoarea pe care o are, există un echilibru al Antichităţii, cum spunea şi Eminescu, e ca gimnastica pentru trup, angrenează fiinţa într-un echilibru, îi conferă o anumită rigoare, chiar şi gramatica e destul de riguroasă şi are echilibru.”
A obtinut peste