BOMBĂ CALORICĂ. Un meniu de fast-food reprezintă trei sferturi din necesarul caloric zilnic. Sursa: Shutterstock
Şaormăriile şi fast-foodurile sunt puncte de reper pentru majoritatea tinerilor, iar mâncatul pe fugă se tranformă încetul cu încetul într-un sport naţional.
Angajaţii de la „fabricile de mâncare rapidă” îţi pun meniul pe tavă în câteva secunde, maximum un minut, atunci când e aglomerat. Şaorma, una dintre bombele calorice, a intrat deja în tradiţia alimentară şi a devenit mai popu lară decât sarmalele. Carnea, cartofii prăjiţi, ketchupul, maioneza din abundenţă şi un amestec de legume se pun repede într-o lipie şi se mănâncă. Peste 1.200 de calorii intră în organism la o singură porţie, care ar trebui să amăgească senzaţia de foame.
Abonament la obezitate
Pentru a scăpa de caloriile unei şaorma, trebuie cel puţin o oră de jogging. Altfel, foamea trece şi începe alt război, cel cu greutatea şi obezitatea. „Dacă acest lucru s-ar întâmpla rar, nu ar fi o problemă, însă atunci când se întâmplă zilnic, deja persoana respectivă practic îşi face abonament la obezitate cu toate bolile care derivă din această problemă”, a explicat doctorul nutriţionist Mirela Ionescu.
Prin comparaţie, o reţetă gătită acasă ar avea cu mult mai puţine calorii. Astfel, o supă de pui de 300 de grame, un piure de cartofi de 200 de grame, un piept de pui în aceeaşi cantitate şi o salată de varză asortată cu roşii şi castraveţi ar aduna 700 de calorii, iar cantitatea de vitamine pe care le are o astfel de masă este incomparabilă.
40% dintre români sunt supraponderali
„Din cauza stilului agitat de viaţă şi probabil şi din cauza lipsei de timp, românii au început să petreacă din ce în ce mai puţin timp în bucătărie şi nu prea mai gătesc”, este de părere nutriţionistul Mirela Ionescu.
M