Focşănenii care trec pragul magazinelor de pompe funebre nu mai sunt tentaţi de produsele „de lux”. Antreprenorii îşi întâmpină clienţii cu oferte de criză; vând pe datorie ori în rate sau transportă gratuit mortul la groapă. Nici să mori nu îţi mai permiţi în ziua de astăzi. O pot spune cu mâna pe inimă cei care au trecut prin experienţa înhumării unei persoane apropiate, cheltuielile cu procurarea celor necesare unei înhumări creştineşti constituind o provocare direct proporţională cu oferta de pe piaţa pompelor funebre.
Maria Pop, o bătrână care a ajuns să-şi îngroape fiul, s-a văzut silită să împace cât mai echitabil datoria creştinească şi conţinutul pungii.
„Nu mă aşteptam ca băiatul meu să moară aşa de tânăr. Am fost luată pe nepregătite şi de aceea sunt nevoită să-i fac o înmormântare simplă, fără prea mult fast. Am ales produse ieftine, un sicriu de 300 de lei, ca să mă pot încadara în cei 1.000 de lei pe care i-am adunat şi eu din pensie” , spune Maria Pop.
Înmormântări în rate
„Omul caută ceva complet şi ieftin. Noi oferim servicii complete şi în plus ducem gratuit mortul la groapă. Celor amărâţi le vindem tot ce au nevoie pe datorie sau în două-trei rate” , spune resemnat Costel Bratu, patronul unui magazin de pompe funebre.
Cu toate acestea, vânzările au scăzut simţitor faţă de anul trecut, când vrâncenii îşi permiteau să cumpere sicrie sau cruci din cele mai scumpe. Acum, la mare căutare sunt sicriele ale căror preţuri variază între 200 şi 500 de lei, chiar dacă mult mai bine lucrate sunt cele aduse din Spania sau Italia, care costă 4.000 de lei.
Fastul costă
Costul minim al unei înmormântări este de 1000 de lei, putând ajunge chiar şi până la 7000 de lei, dacă rudele mortului optează pentru o ceremonie fastuoasă. În această sumă sunt incluse toate produsel