Profesorul Kund este pionier în acest domeniu, după 1989 fiind primul secretar al Consiliului Judeţului Galaţi, întemeietor al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative şi al Biroului Teritorial al instituţiei Avocatul Poporului. CV-ul său este mult prea bogat pentru a putea fi redat în doar câteva rânduri. Şi-a început activitatea ca secretar al Consiliului Popular din comuna Nocrich, judeţul Sibiu, localitatea natală a baronului Samuel von Brukenthal.
„ În facultate, eram în elementul meu, dar pus să aplic cele învăţate în realitate mi-am dat seama că nu ştiu nimic. În prima zi, a venit la mine un sătean, care mi-a cerut un aviz de porc şi nu ştiam ce înseamnă asta ”, ne povesteşte cu umor profesorul.
Între 1980 şi1990, a ocupat funcţii de conducere în aparatul de specialitate al Consiliului Popular din judeţul Galaţi. După evenimentele din decembrie 1989, conducerea locală a Frontului Salvării Naţionale l-a fost chemat la Palatul Administrativ din Galaţi pentru a- i oferi funcţia de secretar al Primăriei judeţului Galaţi (cum se numea la vremea respectivă) şi a acceptat.
„ Orice s-ar crede, nu am făcut-o pentru funcţie. Era o provocare. Practic, noi cream noua administraţie locală şi mi-am asumat răspunderea de a face asta ”, spune Liviu Coman Kund.
Deschizător de drumuri
Avea să devină primul secretar al Prefecturii judeţului Galaţi între anii 1990 şi 1992 şi secretar al Consiliului Judeţului Galaţi în perioada 1992-2004. Îşi aminteşte cu plăcere de perioada de specializare din Franţa, unde a văzut ce înseamnă cu adevărat administraţie publică locală şi a încercat să o aplice şi la Galaţi.
„ Am fost primul care a vorbit de calculatoare la Consiliul Judeţului ”, îşi aminteşte Liviu Coman Kund de perioada de pionerat a administraţiei publice locale gălăţene.