Pentru Jamie Oliver, cuvintele de ordine sunt: simplitate şi inovaţie. Nu ezită niciodată să readucă în actualitate vechile tehnologii de pregătire a hranei şi instrumentarul simplu al omului de rând, cărora le dă o nouă imagine. Un excelent bucătar clasic, pregătit la şcoala britanică, franceză şi italiană, în bucătăria de acasă şi în show-urile televizate se simte liber să se exprime însă simplu, nesofisticat.
"Indiferent dacă tocmai aţi început să gătiţi sau sunteţi un entuziast bucătar experimentat, primele lucruri la care trebuie să vă gândiţi sunt produsele", scria Jamie Oliver la începutul primei sale cărţi de bucate. Încă de tânăr a crezut că ustensilele şi condimentele potrivite stau la baza oricărui fel de mâncare reuşit. Iar asta s-a văzut cel mai bine la televizor. Dacă aţi avut ocazia să vedeţi vreunul din show-urile lui Jamie Oliver, aţi constatat cu siguranţă că nu este tocmai un bucătar obişnuit, ci un inovator. Încă de la primul show vorbea pe un ton relaxat şi accesibil, nu utiliza jargonul gastronomic, se mişca foarte repede şi nesocotea orice idee de a măsura cu rigoare cantităţile de ingrediente. Pentru el, principalele instrumente de bucătărie erau mâinile şi principalul ingredient în mâncare: pasiunea.
"Joacă-te cu mâncarea!"
În primele cinci minute ale apariţiei sale pe primul ecran, Jamie "mângâia" o pulpă de miel în timp ce o asezona cu un sos din salvie, usturoi şi rozmarin în ulei de măsline, preparat tot cu mâna. Probabil că primii lui telespectatori au suferit un şoc. Unii nu-şi puteau imagina un asemenea barbarism, alţii mureau de nerăbdare să încerce. În mod sigur nimeni nu mai făcuse aşa ceva. Regula generală era: "nu te juca cu mâncarea", nu? Dar pe Jamie ori nu îl interesa, ori nu avea habar de această regulă, pentru că era hotărât să se folosească de propriile mâini ori de câte ori se putea. Când tu