Predă matematica de peste 30 de ani şi a avut, de-a lungul timpului numeroşi elevi care au obţinut premii importante la omlipada de matematică şi care au ajuns specialişti în diferite domenii. În 1981 Maria, titulară la o şcoală din Păcureţi, a susţinut un concurs pentru a putea preda în Ploieşti. Odată luat acest concurs, profesoara a ajuns să predea matematică la Şcoala numărul 25 din Ploieşti, care acum se numeşte „Henry Mathias Berthelot”. Prin anii 90 dascălul a ajuns chiar directorul adjunct al acestei unităţi şcolare, pentru o scurtă perioadă de timp.
„Mi-am dorit întotdeauna să ajung aici. În copilărie îmi dădeam lucrări singură şi intenţionat greşeam, ca să am ce să corectez. Mi-a plăcut întotdeauna meseria de profesor, chiar dacă în primul an mergeam într-o comună pe câmp, fiind nevoită uneori să trec prin noroi, eu care am fost crescută la munte”, povesteşte Maria Borovină. Ea spune că partea cea mai frumoasă a meseriei sale o reprezintă lucrul cu copiii, indiferent de cât sunt ei de buni.
„Eu am o vorbă: «Sunt copiii omului», adică nu putem avea numai copii excepţionali, unii pot să înveţe matematica, alţii nu pot şi alţii nu vor. Numai dacă un elev poate şi vrea va reuşi să obţină performanţă”, este de părere profesoara de matematică.
Performerii dascălului
Anul trecut, eleva Casandra Halip a câştigat premiul I la faza judeţeană a olipiadei de matematică şi menţiune cu medalie de argint la faza naţională. Potrivit dascălului, această elevă este excepţională, poate şi vrea să înveţe cât mai multe noţiuni de matematică şi este susţinută şi de familie. Cel puţin patru ore pe săptămână Maria lucrează cu cea mai bună elevă a sa, iar înainte de examene se văd zilnic pentru a face pregătiri intensive.
Casandra nu este însă singura elevă a acestui dascăl care a obţinut performanţe competiţionale. S