Dosarele Securităţii şi regimul totalitar care controla viaţa românilor sunt tratate într-un amplu articol scris de jurnaliştii de la Le Monde, care susţin că primul preşedinte postdecembrist român, Ion Iliescu, a ales să uite comunismul, în loc să-l confrunte. Jurnaliştii cred că foştii securişti sunt astăzi infiltraţi în viaţa politică şi administrativă a României.
Citeşte şi
INTERVIU Marius Oprea: "Foştii securişti sunt lângă noi, au vile, fiii lor au afaceri"
Jurnaliştii scriu că regimul comunist a reuşit să distrugă încrederea românilor unul în celălalt acum, chiar şi la 20 de ani după revoluţie. Deschiderea arhivelor Securităţii, produsă cu întârziere, a scos la iveală reţelele de spionaj şi mulţi dintre cei care şi-au văzut dosarul au constatat că cei care i-au denunţat au fost prietenii apropiaţi, vecinii sau chiar membri ai familiei.
Istoria unui disident român, Vasile Gavrilescu
Întemniţat de două ori în închisorile comuniste alături de elita politică şi culturală a României, francezii de la Le Monde scriu despre el: "Este un supravieţuitor, un fel de baobab, care rezistă la temperaturi insuportabile", Gavrilescu fiind educat, în mod ironic, în închisoare, unde a învăţat şi limba franceză.
Alături de viitoarea soţie, Aurora, Vasile pune bazele unei reţele clandestine al Craiova, dar după doi ani, ei sunt denunţaţi şi arestaţi: Aurora este condamnată la 12 de ani, iar Vasile la 22 de ani de temniţă. "Am avut ocazia să beneficiez de o frumoasă educaţie în închisoare, alături de miniştri, de aristocraţi, de intelectuali, de persoane venite de la Sorbonna şi Oxford", comentează acesta.
După ce iese din închisoare în 1964, Vasile Gavrilescu devine electrician, dar Securitatea îi face viaţa imposibilă. Urmează modelul altor români şi încearcă să fugă din ţară, traversând Dunărea dar este prins