Poarta a II-a a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia a fost inaugurată, sâmbătă, în prezenţa autorităţilor locale, a secretarului de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor - Mircea Staicu, dar şi a zeci de reastauratori, veniţi la Alba Iulia pentru a participa la un simpozion organizat cu ocazia acestei inaugurări.
Poarta a fost reconstruită aproape de la zero, după ce a fost dărâmată în perioada interbelică.
Până în acest an, locul Porţii a doua a Cetăţii Alba Carolina a fost marcat până acum doar de rămăşiţele stâlpilor laterali. Poarta a fost dărâmată după ce, în 1937, edilii de atunci au decis să realizeze un monument în memoria lui Horea, Cloşca şi Crişan, obeliscul actual, şi au realizat o sistematizare a întregii zone, fapt care a implicat şi dărâmarea acestei porţi. Atlanţii au fost totuşi păstraţi, la Muzeul Naţional al Unirii, alte câteva elemente care o decorau fiind găsite în curtea unităţii militare din Cetate şi restaurate în acest an.
Schiţe păstrate de austrieci
Noua poartă este, după cum ne-au asigurat cei care se ocupă de reconstruirea acesteia, sută la sută fidelă celei originale. Proiectul de refacere a acesteia a fost realizat pe baza unei fotografii vechi şi pe baza schiţelor existente în Arhiva de Război de la Viena. În rest, a fost vorba despre foarte mult studiu şi despre multă pasiune din partea restauratorilor.
"Noi nu inventăm nimic. Noi reconstitim elemente care au lipsit. De pildă, unul dintre lei avea jumătate din cap şi umărul căzut, dar în aveam pe celălalt întreg (...) Ai elemente similare după care te iei şi întocmeşti o documentaţie întreagă, pentru că munca în restaurare, la reîntregiri, în acest element constă. Se iau poze de epocă, schiţe din Arhiva de Război, se fac desene, schiţe şi din aproape în aproape te duci la un întreg să reconstui ceva. Poarta este din t