Aproape două treimi dintre taţi preferă să petreacă mai puţin timp la serviciu şi mai mult acasă, arată noul raport al Comisiei pentru Egalitate şi Drepturile Omului. Ce-i opreşte? Este bărbat, deci munceşte, deci nu are grijă de copii, cel puţin nu prea mult. „Asta e treaba nevestei mele”, explică Paul, un bărbat de 37 de ani din Birmingham, Marea Britanie, citat de cotidianul „The Guardian”.
Paul este unul dintre acei bărbaţi de modă veche a cărui filosofie de viaţă contrazice raportul comisiei care sugerează că majoritatea taţilor sunt nefericiţi cu balanţa între viaţa personală şi serviciu. Raportul „Taţi, familie şi muncă” arată că 62% din bărbaţii care au o familie consideră că ar trebui să petreacă mai mult timp cu copiii lor. O soluţie care ar putea aduce beneficii atât taţilor care lucrează, cât şi angajatorilor ar fi munca la jumătate din normă. În prezent, şase din zece taţi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, potrivit aceluiaşi raport.
Care ar fi beneficiul angajatorilor dacă bărbaţii ar lucra mai puţine ore? Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Brigham Young University din SUA arată că un program flexibil sau part-time îmbunătăţeşte moralul şi productivitatea angajaţilor. Dar oare chiar vor taţii să-şi reducă programul de lucru pentru a petrece mai mult timp cu copiii lor?
„Da, vor”, afirmă Duncan Fisher, creatorul paginii web dad.info care a renunţat la o carieră în dezvoltare internaţională pentru a-şi creşte cele două fiice. „Este un proces foarte lent, pentru că sunt multe lucruri care îi împiedică – cultura de la locul de muncă, plata etc. –, dar impulsul cu siguranţă există.” Fisher mai spune că procesul se va accelera în momentul în care va exista un mecanism motivant pentru taţii care lucrează să petreacă mai mult timp cu copiii.
Bărbaţii vor să se implice