Fostul jucător Ruud Gullit pune în balanţă succesul din fotbal şi dezamăgirile din viaţa de familie. Ria Dill, mama lui Ruud Gullit, era „soţia din afară” a lui George Gullit, un african-surinamez venit la studii în Olanda pentru a deveni profesor. George avea propria familie, dar îl vizita pe tânărul Ruud şi pe mama acestuia în fiecare seară în camera de 6,5 pe 4 metri din cartierul Jordaan al Amsterdamului (aici au mai trăit în timp personalităţi ca Anne Frank sau Rembrandt), în care au locuit vreme de zece ani.
I-a refuzat pe „lăncieri”
În copilărie, Gullit a fost subiectul prejudecăţilor şi a discriminării rasiale. “Când eşti foarte tânăr, eşti copilul negru cu părul creţ, pe care toată lumea îl place. Când începi să creşti însă, asta devine o problemă. Aveam 12 sau 13 ani şi a avut loc o bătaie, iar eu am încercat să intervin pentru că un prieten de-al meu era implicat.
Am fost ridicaţi de poliţie, iar pentru că eu aveam la mine manualele de şcoală, un poliţist a zis: «Uite, negroteiul ăsta învaţă, negroteiul ăsta ştie să numere.» I-am spus totul mamei care imediat a ieşit din casă şi l-a găsit pe acel poliţist pe care a început să îl certe în stradă. Pentru că ea era albă, omul s-a simţit stânjenit, nu voia să se ia de un copil negru cu mamă albă”, povesteşte Gullit.
Deşi s-a născut şi a crescut în Amsterdam, Gullit nu a jucat niciodată pentru Ajax. Pe vremea când juca la Haarlem a fost observat de un antrenor de la Academia “lăncierilor”, care i-a făcut o propunere. El însă a refuzat-o. «Să vii cu părinţii la noi» mi-a spus. I-am răspuns că locuiesc în vestul Amsterdamului şi că ambii părinţi lucrează, ar fi fost mai uşor să vină ei la noi. «Nu, nu, trebuie să vii tu să ne vizitezi», a fost răspunsul antrenorului. Oamenii cred că urăsc Ajaxul din acea zi, dar nu este aşa, doar că au fost incredibil de