Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va decide, marţi, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25%, la 7,75%, potrivit mediei estimărilor analiştilor, ale căror prognoze variază între menţinerea ratei şi o relaxare de până la un punct procentual, scrie Mediafax.Economistul-şef al BRDDintre analiştii chestionaţi, cea mai mare scădere a dobânzii de politică monetară este anticipată de economistul-şef al BRD, Florian Libocor. El a afirmat că est
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va decide, marţi, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25%, la 7,75%, potrivit mediei estimărilor analiştilor, ale căror prognoze variază între menţinerea ratei şi o relaxare de până la un punct procentual, scrie Mediafax.
Economistul-şef al BRD
Dintre analiştii chestionaţi, cea mai mare scădere a dobânzii de politică monetară este anticipată de economistul-şef al BRD, Florian Libocor. El a afirmat că este posibilă o nouă relaxare, fie pe partea de dobândă, fie pe rezerve minime obligatorii, sau o decizie combinată.
"Astfel, este posibil să vedem o nouă reducere a dobânzii cu 0,5 până la 1 punct procentual. Efectul în piaţă va fi o uşoară diminuare a remunerării depozitelor. Pe partea de RMO este posibilă o scădere de până la cinci puncte procentuale a ratelor la pasivele în lei şi de 5 până la 10 puncte procentuale la cele în valută", a declarat Libocor, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
El consideră că dacă CA al BNR va decide coborârea simultană a dobânzii şi rezervei minime obligatorii, este posibil să aibă loc, până la finele anului, reduceri ale ratelor aferente resurselor atrase şi plasate de către bănci de unu până la două puncte procentuale, în medie.
Economistul ING Bank România
Pe de altă