Uniunea Naţiuonală a Notarilor Publici din România (UNNPR) respinge raportul Consiliului Concurenţei acuzând instituţia că doreşte să inducă ideea că locuinţele sunt scumpe din cauza onorariilor notarilor. Potrivit reprezentanţilor notarilor, la onorariile din România cadastrul este cel care amplifică tarifele tranzacţiilor imobiliare.
În comunicatul de presă al uniunii notarilor publici se arată că, zilele trecute Consiliul Concurentei a lansat în mass-media, într-o manieră dezonorantă, un raport prin care prezenta informaţii confecţionate pe baza unor aproximaţii sau aprecieri voit eronate.
Raportul pare făcut să incite opinia publica şi să denigreze instituţia notariatului, care ar practica - în opinia autorilor Raportului - tarife şi onorarii “de 14 ori mai mari decât în Uniunea Europeană” iar acest “abuzz” ar sta la originea crizei imobiliare.
Cu alte cuvinte, Consiliul Concurenţei, doreşte să inducă în rândul populaţiei ideea că dacă locuinţele sunt scumpe şi nu se mai vând, aceasta se datorează onorariilor percepute de notari!”, se arată în comunicatul UNNPR.
Onorarii ca în UE
Potrivit reprezentanţilor notarilor, onorariile din România se înscriu în media europeană, în timp ce serviciile pentru care sunt percepute sunt incomparabil mai complexe, ele acoperind cam 70% din activitatea de cadastru, iar acest capitol este de departe cel care amplifică costurile tranzacţilor.
“Aceste onorarii notariale nu se suprapun cu taxele pe care notarii le colectează pentru stat şi sunt stabilite de Ministerul Justiţiei, instituţia care garantează interesul public al activităţii desfăşurate de notari în raporturile dintre cetăţeni. Dacă specialiştii Consiliului Concurenţei ar fi cunoscut acest aspect şi-ar fi dat seama că nu poate fi vorba de concurenţă în cazul serviciilor notariale - deoarece notarii exercită o activitate de interes public