V-aţi întrebat probabil de multe ori de ce unele soacre sunt atât de rele. Specialiştii au şi un răspuns: „teoria soacrelor”. În Romania, foarte puţine femei urmează un tratament hormonal de substituţie, explică dr. Gheorghe Dumitrescu, medic specialist endocrinolog la o clinică privată din Capitală. De obicei, menopauza se instalează între 45 de ani şi 55 de ani, vârstă la care majoritatea femeilor devin soacre.
Menopauza apare fie treptat (de cele mai multe ori), fie brusc, în anumite cazuri. În mod clasic se descriu două perioade: premenopauza – ce durează luni sau ani şi se caracterizează printr-o succesiune de cicluri cu sau fără ovulaţie (eliberare de ovul). Secreţiile hormonale devin neregulate, secreţia de estrogeni rămâne constantă, însă cea de progesteron descreşte. Ulterior premenopauzei se instalează menopauza confirmată, când secreţia hormonală a ovarului încetează, iar sângerările menstruale dispar. Simptomele diferă de la o pacientă la alta.
De ce trec însă femeile printr-o asemenea experienţă? „De vină sunt hormonii”, este răspunsul medicului. „Prima funcţie ovariană care cedează este producţia de progesteron, după care şi cea de estrogen. Pentru o perioadă de timp însă, funcţia progestativă (efectul progesteronului în organism) poate fi suplinită cu medicamente, iar femeia poate avea în continuare ciclu menstrual.
În momentul în care scade şi funcţia estrogenică, ciclul menstrual dispare (începe menopauza şi postmenoapuza)”, descrie succesiunea etapelor dr. Dumitrescu. De aceea se recomandă femeilor tratamente medicamentoase care să le ajute să-şi menţină ciclul menstrual cât se poate de mult (tratament hormonal de substituţie - THS).
Cum în România foarte puţine femei urmează un tratament, şi problemele care apar sunt destul de serioase. „Există patru categorii de dezavantaje. Primul, femeile a