Când migrenele sunt cauzate de momente tensionate, remediile pe bază de plante sunt foarte eficiente. Folosiţi infuzia de levănţică pe care o puteţi prepara dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. După zece minute de infuzare, ceaiul se bea îndulcit cu puţină miere. Dacă migrena e însoţită de depresie, preparaţi un decoct din ovăz şi din frunze de verbină (câte o linguriţă din fiecare) şi o cană de 250 de mililitri cu apă. Decoctul trebuie să fiarbă la foc potrivit, timp de zece minute. Se strecoară şi se bea călduţ, într-un interval de 30 de minute. Doza zilnică este de două căni.
Migrenele cauzate de oboseală se tratează cu infuzie de rozmarin sau de ginseng. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi o cană de 200 de mililitri cu apă clocotită. Durata de infuzare este de 15 minute. Se consumă o cană pe zi.
Când migrenele sunt declanşate de emoţii, atunci e benefic maceratul de bănuţei. La prepararea acestuia se foloseşte planta uscată (patru linguri) care se pune la macerat, timp de şapte zile, într-un litru de vin alb. Apoi, leacul se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic. Se iau câte două linguri pe zi, vreme de 14 zile. După o pauză de o săptămână se reia tratamentul.
Dacă sunteţi predispuşi la dureri de cap, trebuie să consumaţi mai multe lichide, deoarece acestea sunt cauzate şi de consumul redus de lichide. Beţi cel puţin 1-2 litri de lichide pe zi - apă plată, sucuri de legume şi de fructe.
Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate contribui la declanşarea migrenelor. De aceea, la micul dejun trebuie să mâncaţi o felie de pâine integrală prăjită şi o banană. Pentru gustările din timpul zilei trebuie să aveţi la îndemână leacuri naturiste: o banană, fructe uscate sau alune. Totodată, reduceţi consumul de alcool şi de cafea.