In orice colt de lume in care oamenii au acces la un buletin de stiri opinia publica este de acord cu un lucru: americanii vor sa domine lumea si pornesc razboaie pentru resurse care sa le satisfaca setea de putere.
Ei spun ca o fac pentru a raspandi valorile democratiei in zonele mai nefericite, insa naivitatea oamenilor de rand a disparut cu mult inaintea idealismului liderilor lumii. Dar daca e adevarat si ei chiar s-au dus sa moara in cealalta parte a lumii pentru libertatea altora?
E greu de crezut o asemenea varianta, dar realitatea complicata si prea putin cunoscuta din Afganistan pare sa o confirme. Sau cel putin infirma goana dupa resurse.
In timp ce Coalitia a pierdut aproape 1500 de soldati in luptele cu talibanii, iar Casa Alba cauta metode sa mai trimita cateva zeci de mii de americani si zeci de miliarde de dolari, castigatoarea este, ca si in alte situatii din care restul lumii nu stie cum sa iasa, China.
Chinezii au avut din nou o alta viziune fata de cea a Occidentului si o metoda diferita de a o pune in practica. Daca americanii si partenerii lor din NATO bombardeaza si ii intorc pe civili impotriva lor incercand sa curete Afganistanul de extremisti si sa asigure o stabilitate, China loveste direct in motivul care duce la aparitia permanenta a unor noi extremisti: saracia.
Companiile chineze au pus ochii pe ultimele zacaminte neatinse de cupru, fier, aur sau uraniu din Afganistan, dar viziunea lor implica infrastructura, industrie, conducte care sa le furnizeze afganilor energie in orice colt al tarii si, cel mai important, locuri de munca. In aceste conditii, profitul este cat se poate de legitim.
Locul in care China si-a pus in aplicare viziunea este regiunea Logar, la sud de Kabul, unde exista al doilea zacamant de cupru ca marime din lume. Descoperite in 1974, resursele de l