Proiectul de buget pentru anul viitor este finalizat şi ar putea fi depus în Parlament cât de curând, astfel încât FMI şi Comisia Europeană să aprobe următoarele tranşe din împrumuturile acordate României. Anunţul a fost făcut de prim vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan. Între timp, şi opoziţia s-a mobilizat şi vrea să vină cu un proiect de buget alternativ.
Proiectul de buget pentru anul viitor este finalizat şi ar putea fi depus în Parlament cât de curând, astfel încât FMI şi Comisia Europeană să aprobe următoarele tranşe din împrumuturile acordate României. Anunţul a fost făcut de prim vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan.
Între timp, şi opoziţia s-a mobilizat şi vrea să vină cu un proiect de buget alternativ : PSD a propus ca majoritatea parlamentară de 65 la sută formată alături de PNL, UDMR şi minorităţi să facă alte propuneri privind cheltuirea banilor publici.
Formula ideală ar fi ca partidele să se reunească la nivel de experţi şi să cadă de acord asupra unui proiect de buget pe 2010 care să fie adoptat rapid de Parlament. Iată ce spune analistul economic Radu Limpede, după ce PNL a anunţat că va veni cu propria variantă de buget pe anul viitor iar PSD a sugerat că va face la fel.
De această dată partidele ar trebui să cadă la pace, dacă nu vor o nouă amânare a următoarei tranşe de un miliard şi jumătate de euro de la FMI, avertizează analistul economic Radu Limpede (audio).
Potrivit presei însă – indiferent cine ar elabora bugetul – va trebui să respecte întocmai ţintele stabilite cu FMI şi Comisia Europeană.
Astfel, deficitul bugetar nu va putea depăşi anul viitor 5,9 la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că – oricine va propune bugetul şi oricine va conduce guvernul – va trebui să facă economii masive şi, dacă se poate, să majoreze încasările prin creşterea unor taxe şi a accizelor.
Acesta este deja