Extras. Următoarea ediţie FP România, care apare pe 9 noiembrie, publică o tulburătoare analiză a posibilităţii apariţiei unei noi „ciume“ în „laboratoarele“ asiaticilor care cresc porci şi păsări.
Uneori ficţiunea poate face mai mult pentru a schimba opinia publică decât neficţiunea. (...) Astăzi, este mare nevoie de un roman, care să trezească la realitate societatea, pentru a conştientiza publicul blazat în privinţa marelui risc al unei grave pandemii iminente.
În timp ce mass-media este obsedată de gripa aviară, care se răspândeşte repede, eu sunt îngrijorat de următoarea criză, mult mai catastrofală, genul de criză despre care cei mai mulţi cred că nu se mai poate întâmpla în zilele noastre. Dacă aş fi eu autorul, acest roman ar trebui numit „Ciuma”. Iadul pe Pământ
Toată lumea a auzit de ciumă şi ştie că reprezintă explozia bruscă a unei boli virulente. Are şi o asociaţie foarte comună în conştiinţa publică: este sinonimă cu Moartea Neagră, calamitatea cauzată de bacteria Yersinia pestis, care a devastat Europa (ca şi mare parte din restul lumii) din 1348 până în 1350. Privind acest eveniment după aproape şapte secole, te cutremuri la ideea de a contempla oroarea, durerea îngrozitoare şi teroarea pe care victimele au trebuit să o îndure. (…)
Desigur, noua ciumă nu va fi o revizitare a Y. pestis; nu vom vedea bube negre şi suferinţă îngrozitor de dureroasă. Dar moartea e moarte şi, în ciuma de care vorbesc, va fi foarte multă moarte, poate că la aceeaşi scară de mărime cu Moartea Neagră, dar derulându-se chiar mai repede. Dacă acesta va fi cazul, va exista un anume grad de haos social la nivel mondial, care solicită imaginaţie. Dar nu este o ficţiune greu de crezut. În ciuda a tot puterii de a face minuni a medicinei moderne, cu vasta sa gamă de produse farmaceutice şi de instrumente sofisticate, această nouă ciumă chiar